Pytania i odpowiedzi

Zbieramy Wasze pytania i tutaj na nie odpowiadamy

Tak. Pakowanie to ostatni moment a my w każdym momencie dbamy o Wasze bezpieczeństwo. Wszystko dzieje się w naszej piekarni więziennej, która jest legalnym zakładem produkcyjnym. Wszelkie surowce bierzemy od sprawdzonych dostawców a mąkę z lokalnego młyna z Warmii i Mazur. Wielogodzinne fermentacje odbywają się w dzieżach z bezpiecznej stali kwasoodpornej. Wzrost chleba, który u nas trwa wiele godzin także prowadzony jest w formach ze szlachetnej stali kwasoodpornej. Chleb wypiekany jest w piecu piekarskim nagrzewanym energią elektryczną aby nie zanieczyszczać środowiska. Po wypieku chleby stygną do temperatury odpowiedniej do umieszczenia ich w chlebopakach. Chlebopaki, w których są wysyłane chleby żytnie wykonane specjalnie na zamówienie z naturalnych materiałów. Wszystko odbywa się pod okiem mistrza piekarskiego Artura CHLEBKA Ziemackiego a osoby zaangażowane do całego procesu posiadają wymagane badania.

Finalnie każdy Breadpack jest dodatkowo dokładnie zabezpieczony folią aby był bezpieczny podczas podróży.

Na długą świeżość chleba żytniego, który wysyłamy w chlebopakach wpływa bardzo długa fermentacja, która prowadzona jest na naturalnym zakwasie żytnim z maki razowej T2000. Naszą matkę żytnią (naturalny zakwas) prowadzimy nie przerwanie. Karmimy ją cały czas aby rozmnażały się bakterie probiotyczne m.in. kwasu mlekowego. Na bazie zakwasu żytniego kilkanaście godzin przed zrobieniem ciasta chlebowego przygotowujemy zaczyn żytni, który po wielogodzinnej fermentacji jest głównym składnikiem naszych chlebów żytnich.

Ważną rzeczą jest to, że chleb żytni powinien po wypieku odpocząć od 24 do 36 godzin. W tym czasie w bochenki dojrzewają po wypieku i nie powinno się ich kroić. Jest to idealny czas na wysyłke w chlebopaku.

Wszystko zależy od dnia, w którym złożysz zamówienie. Wypiekamy chleby żytnie do Chlebopaków we wtorek w nocy. Tak aby wysłać je do Was we środę rano. Przy większej ilości zamówień wypieki robimy w niedzielę w nocy i w poniedziałek w nocy. Chleby wysyłamy zawsze rano po wypieku aby były u Was w ciągu 24 godzin. Zamówienia na chlebopaki zbieramy przez cały czas i realizujemy je po kolei. Zamówienia złożone po 12:00 czekają na następny dzień roboczo – wypiekowy tzn. jeżeli zmówienie wpłynie do wtorku przed 12:00 to wypiek chlebka będziemy starali się zrobić we wtorek w nocy. Ważną rzeczą jest to, że wszystkie zamówienia robimy po kolei, więc pierwszeństwo mają zawsze osoby, które zamówiły nasze chleby wcześniej. Przy dużej ilości zamówień będziemy zamówienia przesuwali na kolejne dni wypiekowe np.: niedzielę i poniedziałek.

Nic ważnego. To tylko oznaczenia potrzebne nam do ułożenia planu wypieku Waszych chlebów. Ułatwia nam to pracę. Nie ma to związku ze składem chleba ani nie wpływa na jego jakość.
(c1) - Chlebopak 1
(c2) - Chlebopak 2
i tak dalej 🙂

Skończyły się opakowania do wysyłki, jesteśmy na urlopie albo przeprowadzamy prace konserwacyjne w naszym sklepie internetowym www.wieziennapiekarnia.pl.

WAŻNE! Aby nie sprzedać Wam Breadpacka, który nie może zostać wysłany ze względu na brak opakowania do wysyłki wprowadziliśmy specjalną kontrolę. Weryfikujemy ilość zamówień i porównujemy go ze stanem opakować. Brak opakowań to brak możliwości zamawiania. To dla Waszego i naszego komfortu.

Zazwyczaj czas wysyłki z paczkomatu do paczkomatu to 24 godziny. Wysyłamy chleby wyłącznie do Paczkomatów InPostu np.: jeżeli chleby więzienne są wypiekane w niedzielę w nocy, to pakowanie i wysyłka chlebopaków jest w poniedziałek a Wy możecie odebrać chlebopak z Waszych paczkomatów we wtorek. Chleby po nocnym wypieku wysyłamy zawsze nad ranem.

Czyli Breadpack z chlebami są u Was po około 24 – 36 godzinach od wypieku. Zależy też od szybkości kuriera, obłożenia paczkomatu i Waszej dostępności.

W Więziennej Piekarni wypiekane są chleby wyłącznie na naturalnym zakwasie. Choć w piekarni prowadzi się matkę żytnią, matkę pszenną i matkę sampszową to szczególną uwagę piekarze poświęcają chlebom z mąki żytniej jasnej T720 i z mąki razowej T2000. Chleby żytnie na zakwasie wyrabiane są z 100% zaczynu żytniego fermentowanego w formach ze szlachetnej stali kawasoodpornej przez wiele godzin, którego początkiem są bakterie probiotyczne nazywane przez mistrza Artura Ziemackiego – żywą matką żytnią. Zakwas żytni jest przefermentowanym połączeniem wody i mąki żytniej razowej. A dzięki piekarskiej obserwacji i doświadczeniu powstają na bazie naturalnego zakwasu żytniego receptury chleba 100% żytniego, który posiada wiele witamin, makro i mikroskładników oraz długo utrzymuje świeżość.

Chleb żytni z Więziennej Piekarni przygotowywany jest z naturalnego zakwasu, którego naturalna fermentacja usuwa liczne związki rakotwórcze a także wzmacnia system odpornościowy człowieka. Naturalna fermentacja zastosowana w więziennej piekarni zachowuje kwas foliowy zawarty w mące a w samym zakwaszanym cieście wytwarzają się witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacynę i wspomniany kwas foliowy. Jednym z kluczowych właściwości zdrowotnych fermentacji mlekowej jest zwiększenie przyswajalności ważnych pierwiastków (magnezu, potas, cynku, fosforu, wapnia, żelaza)

Piekarnia Więzienna jest umiejscowiona w budynku byłego więzienia pruskiego wybudowanego w 1887 roku, które pełniło rolę więzienia do marca 2018 roku. Do zakończenia II Wojny Światowej właścicielem gruntów było państwo niemieckie a od 1 października 1947 roku więzienie formalnie funkcjonowało jako więzienie karno – śledcze.

Czekamy na Wasze pytania. Będziemy starali umieszczać tutaj Wasze pytania i nasze odpowiedzi. Do usłyszenia 🙂

Chleb do paczkomatu

Rok 2020 pokazał jak ważne jest życie ludzkie a co za tym idzie długoterminowa inwestycja w zdrowie. Dlatego Więzienni Piekarze połączyli mistrzowskie motto “Niech cała Polska pachnie Chlebem”, szybko rozwijającą się technologią e-commerce oraz długą świeżość żytniego chleba na naturalnym zakwasie. Tak powstały Chlebopaki (Breadpacki) czyli idea zdrowego chleba żytniego odbieranego z paczkomatu.

Samo zdrowie w więziennych chlebach żytnich na naturalnym zakwasie

Chleb żytni z Więziennej Piekarni przygotowywany jest z naturalnego zakwasu, którego naturalna fermentacja usuwa liczne związki rakotwórcze a także wzmacnia system odpornościowy człowieka.

Chleby więzienne wyłącznie na naturalnym zakwasie

W Więziennej Piekarni wypiekane są chleby wyłącznie na naturalnym zakwasie. Choć w piekarni prowadzi się matkę żytnią, matkę pszenną i matkę sampszową to szczególną uwagę piekarze poświęcają chlebom z mąki żytniej jasnej T720 i z mąki razowej T2000. Chleby żytnie na zakwasie wyrabiane są z 100% zaczynu żytniego fermentowanego w formach ze szlachetnej stali kawasoodpornej

Copyright © 2021 Piekarnia Więzienna, Wszelkie prawa zastrzeżone. by gotoweb.pl

0
Koszyk